Meilleur sommelier Asie - Océanie Retour sur la finale 2018

Publié le par Jean Bernard

Le trio de finalistes avec médailles et diplômes à l'issue du concours. (Photo JB)

Le trio de finalistes avec médailles et diplômes à l'issue du concours. (Photo JB)

Justin Ho Li Vern pendant la finale. Photos Jean Bernard
Justin Ho Li Vern pendant la finale. Photos Jean Bernard
Justin Ho Li Vern pendant la finale. Photos Jean Bernard
Justin Ho Li Vern pendant la finale. Photos Jean Bernard
Justin Ho Li Vern pendant la finale. Photos Jean Bernard

Justin Ho Li Vern pendant la finale. Photos Jean Bernard

Kang Fung Reeze Choi pendant la finale. Photos Jean Bernard
Kang Fung Reeze Choi pendant la finale. Photos Jean Bernard
Kang Fung Reeze Choi pendant la finale. Photos Jean Bernard
Kang Fung Reeze Choi pendant la finale. Photos Jean Bernard
Kang Fung Reeze Choi pendant la finale. Photos Jean Bernard

Kang Fung Reeze Choi pendant la finale. Photos Jean Bernard

Wataru Iwata pendant la finale. Photos Jean Bernard
Wataru Iwata pendant la finale. Photos Jean Bernard
Wataru Iwata pendant la finale. Photos Jean Bernard
Wataru Iwata pendant la finale. Photos Jean Bernard
Wataru Iwata pendant la finale. Photos Jean Bernard
Wataru Iwata pendant la finale. Photos Jean Bernard
Wataru Iwata pendant la finale. Photos Jean Bernard

Wataru Iwata pendant la finale. Photos Jean Bernard

Les différents proposés aux candidats en finale.
Les différents proposés aux candidats en finale.
Les différents proposés aux candidats en finale.

Les différents proposés aux candidats en finale.

En remportant la quatrième édition du concours ASI du Meilleur sommelier d'Asie-Océanie, Wataru Iwata, a succédé à Satoru Mori sacré en 2009 et Hiroshi Ishida vainqueur en 2015. En finale, le futur vainqueur, troisième dans l'ordre de passage, était accompagné par deux autres jeunes sommeliers talentueux : le Chinois de Hong-Kong Kang Fung Reeze Choi et le Malaisien Justin Ho Li Vern. A peine la trentaine tous les trois, ils ont donné à la finale une note de fraîcheur et de naturel qui s'est ajoutée à leurs qualités professionnelles.

Voici les différentes ateliers qui étaient au programme de la finale.

Les épreuves de la finale à Kyoto - The tests of the final in Kyoto

1st test Aperitif :

This table has ordered their aperitif.

Mrs Mc Carthy would like to have a glass of sparkling icewine, Mr Wouters would like to have a Duvel Beer, Mr Faure-Brac wants a classic Gibson Cocktail.

You have four minutes to prepare and serve their drinks.

2nd test: Tasting / Food & Wine :

- Please identify as closely as possible these four wines. Grape variety, country, region, style, vintage. You don’t have to make a full description. You have three minutes for that

- Now we would like you to recommend a 4 course menu with dishes from 4 different countries of the Asia & Oceania region to pair with the wines. You may change the order of the wines. Please justify your proposals. You have four minutes

3rd test: Service :

Please decant and serve this magnum of Château Simard, Saint-Émilion 1995 to the guests on this table. Mr Rosberg is the host. You have six minutes.

During the service : Please bring three glasses of this wine to my friends at the next table !

4th test : Professional scenario :

I am looking to start a collection of great wines. I have been offered to purchase a case of each of these wines. Can you tell me which ones I should buy ? And explain why !

You have three minutes

5th test: classical wine tasting

Please make a classic organoleptic tasting of this wine.

You have three minutes

6th test: Identification of beverages

Please identify these five beverages as closely as possible : Type, brand, quality, raw material, country of origin. You have two and half minutes.

7th test / Quiz

We will display some pictures for you. Please write down the correct answer !

8th Champagne pouring

Please serve this magnum of Piper Heidsieck in seventeen glasses. We want equal amount in all glasses. Don’t go back to a glass already served. And empty the bottle.

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